Препоручене мере превенције COVID-19 у школама и установама ученичког и студентског стандарда

Опште мере превенције заразних болести укључујући и COVID-19 се обавезно
примењују без обзира на епидемиолошку ситуацију:

  1. Примена санитарно-хигијенских мера у школској средини и установама ученичког
    и студентског стандарда (даље у тексту)
  2. Респираторна хигијена (даље у тексту)

Посебне мере спречавања и сузбијања COVID-19:

  1. Вакцинација као специфична мера превенције COVID-19 се препоручује свим особама
    старијим од 12 година у складу са Стручно-методолошким упутством за ванредну
    препоручену имунизацију против covid-19 у Републици Србији
    (https://www.batut.org.rs/download/smuZaVanrednuPreporucenuImunizacijuProtivCOVID1
    9.pdf).
  2. Лица оболела од заразне болести COVID-19 изолују се и лече у објектима који су
    посебно одређени и припремљени за изолацију и лечење оболелих. Изузетно лица код
    којих је тестирањем утврђено присуство вируса SARS-CoV-2, а код којих није утврђено
    присуство ниједног симптома или знака заразне болести COVID-19, односно код којих
    тежина болести не захтева лечење у болничким условима, изолују се и лече у кућним
    условима у трајању од седам дана, а изолација се прекида без тестирања. Оболела лица
    са примарном или секундарном имунодефицијенцијом се изолују у трајању од 14 дана,
    а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштите.
  3. У случају појаве потврђених случајева COVID-19 у школама, ученичким и студентским
    домовима, управа установе је у обавези да обавести епидемиолога територијално
    надлежног института/завода за јавно здравље или друге надлежне установе (Завод за
    здравствену заштиту студената) који прописује мере сузбијања инфекције.

С обзиром на то да је пандемија и даље у току, као и да постоје фактори ризика који
могу довести до погоршања епидемиолошке ситуације, препоруке ће се стално
преиспитивати и по потреби мењати у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.

ПРИМЕНА САНИТАРНО-ХИГИЈЕНСКИХ МЕРА У ШКОЛСКОЈ СРЕДИНИ И
УСТАНОВАМА УЧЕНИЧКОГ И СТУДЕНТСКОГ СТАНДАРДА

Адекватни санитарно-хигијенски услови у школама и установама ученичког и
студентског стандарда су неопходни за добро здравље, добро учење и одржавање
активности ученика, наставног и ненаставног особља и превенцију и контролу заразних
болести укључујући и COVID-19.
Санитарно-хигијенски услови подразумевају приступ и доступност:
 води за пиће у довољним количинама за све и увек када постоји потреба;
 довољном броју чистих и функционалних тоалета одвојених по полу и снабдевених
 потрошним материјалом за све и увек када постоји потреба;
 довољном броју функционалних уређаја за прање руку снабдевених водом и сапуном
за све и увек када постоји потреба.
У школској средини и другим установама потребно је редовно спроводити следеће
санитарно-хигијенске мере:

  1. Редовно прање руку
    Едуковати ученике, наставно и ненаставно особље о значају редовног прања руку и
    о томе како се правилно одржава хигијена руку у циљу спречавање ширења инфекције,
    демонстрацијом и постављањем постера, као подсетника о правилном прању руку, на свим
    местима где се руке перу. Едуковати их да не додирују очи, нос и уста неопраним рукама.
    Час одељенског старешине искористити за едукацију ученика.
    Како? Водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом
    дезинфекционог средства на бази 70% алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази
    70% алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно
    запрљане. После три до четири извршених дезинфекција руку, обавезно опрати руке водом
    и сапуном.
    Када? Обавезно при уласку у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања

хране, након обављања респираторне хигијене (истресања носа, кашљања у марамицу итд),после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су руке видно запрљане, након повратка из школе и увек када постоји потреба.

Где? На свим улазима у школу, на излазу из сале за физичко, на улазу у ученички/студентски ресторан или у ученички/студентски дом поставити дезинфекциона средства на бази 70% алкохола (користити их уз обавезни надзор наставника/дежурног наставника). На свим уређајима за прање руку поставити течни сапун (нпр. тоалети, учионице). Функционални уређаји за прање руку су једино они уређаји са исправним славинама и чесмама, водом и сапуном.

  1. Редовно чишћење школске средине, ученичких и студентских домова
    Едуковати представнике локалних самоуправа, директоре школа и других установа,
    наставно и ненаставно особље о значају редовног чишћења и дезинфекције за спречавање
    ширења инфекције (ради обезбеђења довољних количина средстава за чишћење и
    дезинфекцију и како би се успоставиле процедуре за редовно чишћење и дезинфекцију).
    Како? Механичко чишћење водом и сапуном или детерџентом, трљањем и
    стругањем, почев од чистијих ка прљавијим површинама, крећући од оних постављених
    више ка нижим, завршно са подом. Редовно чишћење се врши коришћењем чистих крпа
    (различите за различите површине и просторије, нпр. посебна за WC шољу, лавабо, подове,
    клупе…) и свежих раствора средстава којима се чисти. Употреба средстава на бази хлора се
    не препоручује. Поступак дезинфекције одређеног простора или установе подразумева низ
    процедура у којима се употребљавају различите методе и дезинфекциона средства.
    Дезинфекцију обављају овлашћене установе и стручна и обучена лица онда када за то
    постоји оправдана потреба.
    Дезинфекција коју може да обави особље установе се односи само на дезинфекцију
    заједничких предмета и површина који се често додирују (школске клупе, столови у
    трпезарији, спортска опрема, кваке, ручке на прозорима, школски прибор – шестар, лењир),
    и то искључиво средствима на бази 70% алкохола и након механичког чишћења видљиво
    запрљаних површина. Неконтролисана и некритичка употреба дезифицијенаса може
    довести до низа негативних ефеката по здравље ученика, наставног и ненаставног особља

као што су: иритација коже и појава алергија, екцема и других промена на кожи, иритација
слузокоже респираторних путева (носа, ждрела, плућа) и погоршање или појава астме,
опструктивне болести плућа и др. Распрскавање дезифицијенса се не препоручује, већ
умакање и натапање тканине. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о
правилној примени према упутству произвођача (намена, концентрација, начин употребе и
неопходно контактно време). Препоручује се прављење плана чишћења (ко чисти, када, на
ком спрату, итд).
Када? Обавити чишћење пре почетка рада и свакодневно, минимум два пута дневно.
Дезинфекцију заједничких предмета који се често додирују вршити неколико пута дневно.
Шта? Простор и површине (подови, зидови, врата и друге површине које користи
већи број особа: школске клупе и столови, столице, кваке, прекидаче за светло, ручке
ормарића, славине, WC шоље, водокотлићи, лавабои), прибор (школски шестар, лењир) и
опрема у тоалетима, учионицама, зборницама, сали за физичко васпитање (спортски
реквизити), у кухињама и трпезаријама.

  1. Редовна набавка основног потрошног материјала
    Обезбедити довољне количине средстава за чишћење и дезинфекцију и успоставити
    процедуре за редовну набавку средстава за чишћење и дезинфекцију.
    Како? Заједничким радом установе и заједнице (надлежне локалне самоуправе и
    родитеља) за добијање подршке за обезбеђивање основног потрошног материјала (кроз, на
    пример, оснивање родитељског одбора за санитарно-хигијенске услове). За дугорочно
    обезбеђивање средстава за адекватно одржавање санитарно-хигијенских услова,
    размотрити навођење трошкова под посебном буџетском линијом у буџету установе.
    Када? Обезбедити дневну снабдевеност основним потрошним материјалом према
    обиму потрошње.
    Шта? Основно: сапун, тоалет папир, убруси за једнократно коришћење, кесе за
    канте за смеће, средства за чишћење, дезифицијенси на бази 70% алкохола и производи за
    чишћење (крпе, џогери).
  • Редовна провера функционалности уређаја за снабдевање пијаћом водом,
    санитацијом и хигијеном
    Како? Препоручује се састављање плана редовне провере функционалности са јасно
    одређеним активностима, специфичним улогама, задацима, распоредом и буџетом за
    дневно одржавање, чишћење и поправке, као и редовно праћење спровођења плана.
    Када? Најмање једном дневно извршити проверу уређаја за водоснабдевање,
    санитацију и хигијену. Више пута у току дана, у зависности од броја особа присутних у
    школи, проверити снабдевеност потрошним материјалом и допунити га по потреби.
    Шта? Уређаји и инсталације за водоснабдевање, санитацију и хигијену (славине,
    лавабои, WC шоље, водокотлићи). Проверити њихову исправност и функционалност (нпр.
    присуство воде и сапуна и/или дезифицијенса на бази алкохола на сваком месту за прање
    или дезинфекцију руку, исправност водокотлића и WC шоља). Не заборавите на адекватну
    припрему водоводних инсталација након дужег некоришћења (распусти, празници,
    викенди) како би одржали исправност испоручене воде преко система јавног
    водоснабдевања, односно индивидуалног извора.
    Како?
  • Спровести испирање водоводне мреже у објекту на следећи начин: отворити све славине
    и тушеве и пустити да вода истиче све дoк сe нe испусти цeлa зaпрeминa вoдe у цевима,
    односно док вoдa нe пoприми свoje уoбичajeнe кaрaктeристикe (изгуби евентуално
    присутну боју и мутноћу и устали јој се температура).
  • Спровести термичку дезинфекцију унутрашње мреже на следећи начин: загрејати воду у
    бојлерима на температуру од 70 до 80 °С и након четири сата испуштати воду преко славина
    и тушева у минималом трајању од пет минута.
  • У системима са топлом водом температура воде мора бити већа од 50 °С.
  • У систему за хладну воду температура воде мора бити испод 20 °С.
  • Неопходно је редовно контролисање и одржавање славина и тушева: скидање и чишћење
    свих додатака (мрежица, розета и сл), као и редовна замена дотрајалих елемената.
  • Потребно је једном годишње очистити и дезинфиковати грејаче на бојлерима, по потреби
    и чешће.
  1. Редовно проветравање свих просторија
    Едуковати ученике, наставно и ненаставно особље о значају редовног проветравања
    просторија у циљу спречавање ширења инфекције. Час одељенског старешине искористити
    за едукацију ученика.
    Како? Искључиво природним путем (отварањем прозора), без употребе вештачке
    вентилације и климатизације централизованог затвореног типа.
    Када и колико? Обавезно за време сваког школског одмора и између смена.
    Уколико временски услови дозвољавају, препоручује се држање отворених прозора и током
    трајања наставе.
  2. Редовно уклањање отпада
    Како? Отпад одлагати у кесе у канте за смеће, по могућству са поклопцем и са
    педалом за ножно отварање како би се избегло додиривање површине канте. Употребљене
    маске за једнократну употребу (не односи се на платнене маске) одложити у кесу, кесу
    завезати и бацити у канту за смеће. Кесе са отпадом завезати пре бацања у контејнер и даље
    третирати у складу са процедуром за управљање комуналним отпадом, уз прописане мере
    заштите.
    Када? Свакога дана и по потреби више пута дневно проверавати да ли су канте пуне
    и безбедно их празнити. Отпад одлагати у складу са процедуром за управљање отпадом, уз
    прописане мере заштите.
    Шта? Сав комунални отпад који настаје у току дана током активности и боравка у
    школи, односно другој установи.

    РЕСПИРАТОРНА ХИГИЈЕНА

    Да би се спречило преношење свих респираторних инфекција, укључујући COVID-19,
    следеће мере контроле инфекције се препоручују свим особама са знацима и симптомима
    респираторне инфекције за задржавање респираторног секрета:
     Покрити уста и нос марамицом при кашљању или кијању или у недостатку марамица
    кашљати или кијати у рукав у превоју лакта;
     У најближу посуду за отпад одложити марамицу након употребе;
     Обавити хигијену руку (прање руку сапуном и водом, дезинфекција руку средствима
    на бази алкохола) након контакта са респираторним излучевинама и
    контаминираним предметима/материјалима.